Laksam paling sedap ...dan teramat sedap....




Assalamualaikum.......Buat pengunjung yang sudi mengunjungi blog ini...                                                                  .
Apa khabar semua ?..... Harap-harap sihat lah ye! supaya dapat menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan dengan sebaik-baiknya.
Semalam Kak cik buat laksam.....Ini semua kes terliur...... dok sembang pasal laksam dengan kawan2 .Jiran  sebelah rumah ni orang kelate.Dia lah yang dok bagi tip2 camna nak buat laksam.  Masuk aje dalam rumah.......dah tak boleh tahan ni....asyik teringat laksam saja.Walau apa pun mesti buat juga hari ni.Tu dia aih  sampai cam tu sekali kempunan nak makan. hehehe....

Selepas siap masak hidangan tengahari....apa lagi mulalah buka internet cari resipi cara2 nak buat laksam.Tu la masa dok kat Terengganu dulu tak mau belajar .Resipi ni Kak cik ambik dari blog AZIE KITCHEN .Ni la pertama kali Kak cik buat laksam.Memang menjadi...Tak rugi mencuba resipi ni.Sedap yang amat sangat.

Setelah menghabiskan masa berjam-jam di dapur ni lah  hasilnya.....ternyata amat berbaloi....Insyaallah Kak cik akan buat lagi bila anak2 semua balik bercuti nanti.                                                          

Jom kita layan resipi yang sedap ni:                                                                                                      

Laksam
Sumber:AZIE KITCHEN                                             
Oleh :Anugerah Terindah                                                                                                

 Bahan-bahannya:                                                                
3 cawan tepung beras                
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam (3 cawan air mendidih campur  2 cawan air biasa )

Cara2nya:                                                                                              
Satukan semua bahan dan kacau rata.Panaskan pengukus sehingga mendidih.Letakkkan tudung periuk atau  apa apa bekas yang leper kedalam pengukus dan sapu minyak.Kacau agar adunan tidak mendap dan tuang ke atas tudung periuk.Saya guna belanga apam balik.Cantik..... langsung tak melekat.




Ni la hasilnya ...taraaaaaa







BAHAN KUAH
1 kg ikan kembung direbus ambik isi dan kisar
1/2 kg santan pekat
 1 gelas air untuik tambahan (untuk suaikan cair atau pekat

DIKISAR
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai diketok
1 inci halia
1camt serbuk lada hitam
3 keping asam gelugur
Garam
gula secukup rasa.

Satukan semua bahan di atas dan masak di atas dapur sehingga mendidih dan masak.Masukkan garam dan gula.Sesuaikan rasa dan kepekatan, boleh lah diangkat.Jika terlalu pekat boleh ditambah dengan sedikit air panas.




ULAM
Kacang panjang
Bawang besar
Timun batang
taugeh
Bubga kantan
Kubis




SAMBAL                                                                                            
Cili padi
Cuka
Garam
Gula

Kisar semua bahan diatas                                                                                    

BAHAN LAIN
Garam
Belacan                                

CARA MENGHIDANG      

Masukkan laksam ke dalam pinggan.Sendukkan kuah dan tuang ke atas laksam tadi.Tabur hirisan ulam ulaman.Akhir sekali letakkan sambal.Kalau suka boleh letakkan belacan dan jika mahu lebih masin tambahkan dengan sedikit garam sebelum menggaulnya.          




Selamat mencuba ...insyaallah....sedap.

Comments

Post a Comment