Nasi Ayam Istimewa...jemput makan

                           
.

.
                                 

                                         Assalamualaikum....Hai apa khabar semua


Hari ini tetiba saja teringin nak masak nasi ayam. Anak Kak Cik memang suka makan nasi ayam.Kalau boleh hari2 pun tak apa katanya.......Siap pesan suruh masak lebih lagi.
 Untuk  nasi ayam ni Kak Cik gunakan resipi dari blog AZIE KITCHEN yang terkenal dengan resipi2 nya yang sememangnya  mengancam dan menyelerakan.Tq azie atas resipi yang amat sedap ni.                            
Berselera sungguh anak Kak Cik makan......hilang rasa letih seharian di dapur menyiapkan  juadah ni. Encik suami  pun puji.... sedapp.... katanya. Jom  kita layan resipinya..
                                   
Nasi Ayam Istimewa

Bahan2nya
Untuk rebusan
1 ekor ayam
2 ulas bawang putih (tumbuk)
2 cm  halia di ketok                  

Untuk perap
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia (ketuk )
2 ulas bawang putih (tumbuk )
sedikit kicap cair,sedikit minyak bijan

Ayam  dipotong dan dilumur dengan bawang putih dan halia.Rebus hingga ayam empuk.                          




Toskan ayam, perap dengan bahan2 perap dan tabur sedikit gula dan garam.Simpan dalam peti ais selama 15-20 min. Lumurkan sedikit madu dan goreng sehingga  perang.  Angkat ayam dan ketuk sebelum dihidangkan.





Untuk Nasi
5 cawan beras
3 sudu besar butter
1 cm halia -tumbuk
air rebusan ayam secukupnya
secubit garam
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai-ketuk
2 helai daun pandan
sedikit pewarna kuning


Basuh beras dan toskan.Panaskan butter, tumis bahan penumis ,daun pandan ,serai ,halia serta bawang putih sehingga garing.
Masukkan beras dan goreng sekejap sehingga terbit bau.Masukkan air rebusan ayam dan garam secukupnya.Masukkan sedikit pewarna kuning dan masak seperti biasa.




Untuk Sup
Air rebusan ayam
1 biji bawang besar
garam
Daun sup yang dihiris

Air rebusan ayam dididihkan bersama bawang besar,rempah sup dan daun sup. Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.




Untuk sos (merah)
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan

Blend semua bahan di atas, boleh tambah sos tomato/ sos cili jika suka-boleh juga dimasak sebentar (jika suka )

Sambal kicap
Kicap manis cap kipas udang
gula
cili api
air rebusan ayam

Masukkan kicap manis , gula dan cili api ke dalam blender dan kisar sampai jadi pekat.






Selamat menjamu selera , semoga menepati citarasa anda semua.

Comments