Triffle Tip Top......Gerenti Jadi..

                                       

Assalamualaikum ..... apa khabar semua....masih dalam mood raya ke...                              

Hari ni Kak cik nak share satu resipi yang sangat marvelous Puding ni memang tersangat sedap ...dah banyak kali Kak cik buat...semuanya menjadi.Puding ni dah menjadi favouurite  kami sekeluarga. dan rakan rakan yang berkunjung ke rumah. Ramai yang memuji dan anak anak pun kata sedap.                          

Puding ni Kak cik buat semasa sambutan Aidil Fitri yang lepas. Ramai pula yang bertanya  camna nak buat.Siap minta resipi lagi. Mula lah perasan..... diri ni macam Chef Wan....he..he..he..                    
Beberapa hari yang lepas buat lagi untuk anak bawa ke sekolah .Kak Cik buat dalam bekas yang kecil supaya senang dibawa.                                                    



Apa pun TRIFFLE ni memang sedap. Amat berbaloi mencubanya..Bagi yang belum try tu apa lagi....
Jom kita layan resipinya...                                        

Bahan-bahannya.
1 bungkus kek swissroll...(kak cik gunakan London Roll perisa coklat)
1 kotak agar agar..Jelly kristal Nona...perisa strawberry
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu gula
3 cawan susu segar...(kak cik guna susu cair)

cara cara
1. Potong Swiss Roll dan susun  dalam bekas. Ambil sedikit Jus Cocktail dan renjiskan keatas Swiss Roll ...(sekadar membasahkan kek sahaja).

2. Masukkan tepung kastard, gula, susu cair kedalam satu bekas.Masak hingga mendidih dan agak pekat. Tuangkan adunan kastard keatas kek tadi sehungga memenuhi permukaan kek. Biarkan sekejap.  

3. Tabur buah buahan cocktail sehingga memenuhi permukaan kastad tadi.




4. Masakkan agar agar Kristal Jelly dengan 2 cawan air sehingga mendidih dan tuangkan keatas bancuhan cocktail tadi.








6. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais.
 7. Triffle anda dah siap untuk dimakan.

Comments