Lontong Lemak Kuning....kegemaran keluarga






Assalamualaikum......Entri kali ni Kak Cik nak share resipi lontong yang menjadi kegemaran kami sekeluarga.Resipinya mudah dan ringkas saja tapi.....sedaaap                                                                      
Resipi ni Kak Cik dapat dari seorang kawan semasa Kak Cik dan keluarga menetap di Melaka....lapan tahun dok kat sana....lama tu.Bermula dari situ lah ...Lontong dah jadi makanan favourite kami.                            
Lontong ni Kak Cik wat masa anak balik bercuti hari tu.. ....nak masak hari biasa dua mulut je yang nak makan....kena lah tunggu anak balik semua baru buat.....makan ramai2 ni barulah sedap sikit.                
Jom kita cuba resipinya;                                                                    

Lontong lemak kuning                
 Sumber: Anugerah Terindah                                                                                          

Bahan-bahannya                                                                                              
11/2   biji kelapa parut ( diambil santan pekat dan santan cair )                                        
1 biji lobak merah                                                        
10 tangkai kacang panjang
3 keping tauhu                                                    
1 bungkus suhun
telur puyuh rebus
garam,gula,serbuk perasa secukupnya.                              

Bahan -bahan digiling ;                                        
100gm udang kering                                          
10biji bawang merah          
6 ulas bawang putih                                          
2 sm halia
2sm kunyit hidup

Cara,-cara:                          
1.Lobak merah dan kacang dipotong ikut suka.                            
2.Masukkan santan cairdan bahan giling dalam periuk....masak...mendidih.
3.Goreng tauhu....potong ikut cara tersendiri.                      
4.Masukkan sayur-sayuran pati santan,telur dan semua bahan yang lain.              
5.Apabila sayur hampir lecur masukkan garam,gula dan serbuk perasa                        
6.Boleh ditambah dengan sayuran lain yang di sukai.
Lontong dimakan dengan nasi impit dan sambal tumis udang.                
   
            SELAMAT MENCUBA.

   

Comments