Assalamualaikum dan salam sejahtera....... Jemput makan pulut serikaya semua.Kak cik buat kuih ni peteang tadi...Pekena pula dengan teh'opanas...memang sedap betullah.Rasa manisnya yang sedang sedang saja kena dengan selera kami
sekeluarga.
Kak Cik buat kuih ni atas permjntaan anak sedara yg datang kerumah.Terima kasih Nana Sham berkongsi resipi yang sedap ni.Saya buat separuh dari adunan ni....Maklumlah..penghuni kat rumah ni pun dah tinggal tiga orang.Apa pun resipi ni memang sedap.
Jom kita semak resipinya....
bahan lapisan bawah..
400ml santan cair
500gmberas pulut
1st garam
2sm minyak
Bahan lapisan atas..
120gm tepung gandum
3sm tepung jagung
140gm gula
3 biji telur
450 santan pekat
1/2 st garam
300ml air +10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yang tak mudah nak dptkan daun pandan...boleh digantikan dgn 1 st pandan paste)
cara-cara..
1.Untuk lapisan bawah..
2. a) Sediakan kukusan terlebih dulu.Biar air mendidih.
3. b)Bersihkan beras pulut dan rendam selama 10 minit.
4. c)Toskan beras pulut.
5. d)Satukan semua bhn dalam loyang.Kacau agar minyak sebati.
6. e)Kukus selama 20- 30 min.
Lapisan atas..
1.Pukul telur dan gula......kembang.
2.campurkan tepung gandum,tepung jagung,garam dan450 santan pekat....sebati.
3.Angkat pulut...tekan hingga mampat.
4.Tuang adunan atas lapisan bawah.....kukus 30- 45 min.
5.Biarkan sejuk .siap untuk dihidangkan.
Jom kita semak resipinya....
bahan lapisan bawah..
400ml santan cair
500gmberas pulut
1st garam
2sm minyak
Bahan lapisan atas..
120gm tepung gandum
3sm tepung jagung
140gm gula
3 biji telur
450 santan pekat
1/2 st garam
300ml air +10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yang tak mudah nak dptkan daun pandan...boleh digantikan dgn 1 st pandan paste)
cara-cara..
1.Untuk lapisan bawah..
2. a) Sediakan kukusan terlebih dulu.Biar air mendidih.
3. b)Bersihkan beras pulut dan rendam selama 10 minit.
4. c)Toskan beras pulut.
5. d)Satukan semua bhn dalam loyang.Kacau agar minyak sebati.
6. e)Kukus selama 20- 30 min.
Lapisan atas..
1.Pukul telur dan gula......kembang.
2.campurkan tepung gandum,tepung jagung,garam dan450 santan pekat....sebati.
3.Angkat pulut...tekan hingga mampat.
4.Tuang adunan atas lapisan bawah.....kukus 30- 45 min.
5.Biarkan sejuk .siap untuk dihidangkan.
Comments
Post a Comment